Arbetsledare

”Att känna mig delaktig och ha en möjlighet att påverka min arbetsplats gör att jag trivs på jobbet varje dag”

Möt Sami Suopanki, en av våra duktiga arbetsledare på SK Licenssvets.

Vilken är din roll på SK Licenssvets?

Idag är jag arbetsledare sedan två år tillbaka men har jobbat på företaget sedan 2002 från vad man kan säga grunden. Det började med en tjänst som svetsare/montör, därefter blev det större ansvar som montageledare, tills jag avancerade upp till arbetsledare. I rollen som arbetsledare har jag haft hand om mellanstora projekt som varit placerade inte enbart i Sverige utan även Norge och Danmark. Det har betytt en hel del resor under vissa perioder. Arbetsledarpositionen innebär att man har ansvaret för ett arbetslag oftast i storleken 5-15 man.

Hur kan en arbetsdag se ut?

Det vet man aldrig till 100 procent! Men vi kör igång arbetet där vi slutade föregående dag. Man kan ha en plan och ett upplägg men det blir aldrig helt som man tänkt sig eftersom det ofta dyker upp oförutsedda saker. Det kan låta negativt och det som gör att tempot kan bli än mer heltiskt men det är även det som gör jobbet spännande och utmanande. Det gör att alla dagar ser olika ut. Ibland är det direkt in i produktionen, eller så startar man med ett möte, inköp eller kontakt med beställaren eller leverantörer.

Vilken är den största utmaningen?

Få ihop det! Bland annat, få alla att trivas på jobbet samtidigt som det är högt tempo. Det här med personkemin i arbetslaget kan vara en stor utmaning eftersom alla individer är olika och alla arbetslag ser alltid olika ut.. Varje dag är en ny utmaning där det handlar om att möta upp förändringar och vara flexibel. Det är ständigt en lärande process för mig samtidigt som jag ska ”lära ut” andra.

Och roligast – vad är det?

När man rott allt i hamn och då med vinst såklart. En vinst inte bara ekonomiskt utan nöjd beställare, nöjt arbetslag och nöjt företag. Det roligaste är även variationen av arbetsuppgifter, arbetsplatser och möten av människor. Det finns en ständig stimulans där man aldrig blir uttråkad.